Hallon-Lakrits pralin

Jag har använt min favorit hjärtform CW1218 och airbrushat 2-3 lager med PCB Creation Jordgubbsröd färg (+ vit). Putsa formen och temperera chokladfärgen för bästa glansen.
Här har jag gjutit skal med min favorit mörkchoklad, som är 72% Kayambe Noir from Michel Cluizel. Relativt neutral smak, varken syrlig eller bitter och passar perfekt som pralinskal för att dra ner sötman i pralinen.
Temp. kurvan för Kayambe 72% är 45-27-31,5°C. För att undvika luftbubblor i hjärtformen (behövs inte med slät form som tex CW2295) så använder jag ca 2% kakaosmör i chokladen.
Ganachen har jag gjort med 40% mjölkchoklad från Malmö Chokladfabrik, som gifter sig perfekt med lakritssmaken.
Ett tips från Rosalindscottage är att använda Odenses lakritskrisp.

Hallon-Lakrits

Hallonkola

30g socker
30g glykos
30g vatten
30g vispgrädde
70g hallonpure 
10g smör
några droppar citronsaft

 

  1. Blanda glukos, socker och vatten i en kastrull och koka tills det blir vackert bärnstensfärgat.
  2. Värm under tiden vispgrädde och hallonpuré i en annan kastrull.
  3. Häll den varma puréblandningen över karamellen (socker, vatten och glukosblandningen), helst i fem omgångar. Rör försiktigt. OBS: Var försiktig då det bildas hel ånga när puréblandnigen hälls över karamellen.
  4. Koka blandningen till 103°C. Ta av från värmen och rör försiktigt ner smör & citronsaft.
  5. Låt svalna och häll över i spritspåse.
  6. Fyll skalen till 1/3-1/2 och låt fyllningen sätta sig innan nästa fyllning.

Lakritsganache

90g mjölkchoklad (40% Malmö Chokladfabrik)
30g glykos
60g vispgrädde
10g lakritssirap
lakritspulver efter smak
nypa salt

  1. Smält chokladen försiktigt i micron.
  2. Koka upp vispgrädde, glukos, lakritssirap, lakritspulver och en nypa salt och häll över den smälta chokladen i 3 omgångar, rör ordentligt.
  3. Vispa ganachen len med mixer.
  4. Häll ganachen i en spritspåse och låt svalna till ca fingervarmt/ 28-30°C.
    OBS! Strössla lite Odense lakritskrisp ovanpå hallonkola i varje fack innan du spritsar ganachen. Låt fyllningen sätta sig, helst över natten innan du lockar.