Alla pralinsmaker

Här ser du hela pralinsortimentet. Dock finns inte alla smaker hela tiden. Nya smaker födds och byter ut gamla, som sedan gör comeback igen. Följ Chokladlavinen på instagram för att hålla dig uppdaterad om vilka smaker som är aktuella just nu. 

Hammenhög

Hallon/Lakrits

Hallon börjar med H som Hammenhög och serveras rätt ofta med lakrits. Därför har denna pralin fått namnet Hammenhög och smakerna hallon/lakrits.

Haväng

Havssaltkola & Hasselnöt

Havssaltkola vid havet i Haväng och en hel hasselnöt som stora solen som varje sommarkväll dyker ner bakom havet – där har ni förklaringar till varför Haväng smakar som den gör. En av 3 populäraste pralinerna i sortimentet.

Kivik

Varm&Kall Äppelbrygd

Pralinen Kivik bygger på poppisen ”Varm&Kall” – äppelbrygd med kanel och vanilj. Röd chokladpralin som hyllar alla solmogna röda äpple på Österlen.

Lunnarp

Passionsfrukt

Lunnarp, där färgglada blommor odlas med passion. Jag själv har plockar otroligt vackra gladioler i just dessa färger so denna vackra pralin. Hyllning till Österlentulpaner och smak med syrlig passionfruktskola i samspel med len vaniljganache.

Baskemölla

Baileys

Monika som bor i Baskemölla älskar Baileys över allt annat. Då blev det smaksättningen till Baskemölla pralinen. Varför grön hjärta undrar ni? För att Baileys kommer från Irland, en grön ö och Baskemölla ligger vid havet, som ligger nära hjärtat hos oss flesta.

Simrishamn

Valnötter

Av alla Svenska städer hittar man valnötsträd bara i Simrishamn. Redan Carl Von Linné nämnde valnötsträd i samband med Simrishamn. Mer unik är så kan det inte bli. Pralinens utseende speglar beigea sandstränder och mörka strimlor av tång, precis som i Simrishamn.

Gyllebo

Mullbär

Varje år plockar jag kina mullbär i Gyllebo som sedan blir an himmelsk god pralin. Hemmagjord mullbärskola, mild vaniljiganache och krispig digestivebotten insvept i mörkchokladskal – det är Gyllebo.

Ravlunda

Rabarberpaj

Rabarberpaj pralinen är stor sommarfavorit och knappast nån som inte har rabarber i sin trädgård i Ravlunda. Rabarber är syrlig som hetsiga vindar från havet och stark i det karga landskapet.

Rörum

Kokos / Banan

Lika rörigt som i Rörum med Gunilla mang, Mandelmans, Creperiet, Retro…you name it. Galet rörigt är även pralinen med smakerna som banan och kokos. Här gick jag bananas.

Svabesholm

Brynt smörkola / Kardemumma

Vårhallen

Nypon / Calvados

Vårhallen, där växer nypon. Denna pralin är hyllning till denna vackra plats på Österlen.

Södra Mellby

Plommon / Marsipan

Österlenska plommon, plockade i Södra Mellby har fått sällskap av hemmagjort marsipan och en skvätt Madeira, ytterst sofistikerad och god pralin.

Brösarp

Päron/Kardemumma

Som granne till Kivik och äppelodlingar har denna pralin i form av Brösarps Backar smak av päron….ok, lite kardemumma också. För att päron och kardemumma gifter sig så bra.

Stockholm

Kaffekask

I Stockholm går ”alla” helst svartklädda, men staden är ändå vår Kungarikets huvudstad, dvs guldig. I Stockholm fikar ”alla” och på vintern när det är kallt tar man gärna en liten droppe nåt starkt i sitt kaffe – kaffekask.

Love

Pekan/Lönnsirap

Otroligt god pekannöts praliné & en halv pekannöt, kan nästan inte bli bättre än så.

Lübeck

Körsbär, marsipan och likör.

Pralinen #Lübeck alltså, med gudomlig 🍒körsbärsmarmelad, spritsad med körsbärslikör direkt från Tyskland, sedan hemmagjord marsipan (som Lübeck ju är känd för) och sist mörkchokladganache – mmmmmmm
Väldigt KIRSCH 🍒

Casablanca

Apelsinkola med Cointreau och pepparkaksbotten

Solmogna apelsiner & kryddor från Marocco samspelar i denna romantiska pralin. Lite juligt med pepprkaksbotten och kontraster med mörk och karamellchoklad. En av mina favoriter.

New Orleans

Pekanpaj med lönnsirap

Giftermål mellan pekannötter och lönnsirap är känt kombo just i new Orleans trakterna. Men lika god här som där. En av mina bästa pralinerna om jag får säga så.

Orelund

Jordgubbs cheesecake

Smakrika jordgubbar som växer på hyllor i Orelund. Denna rosa skönhet är en hyllning till Orelund. Väldigt omtyckt bland barn.

Hagestad

Pistage

Pistage från Italien kopplar jag ihop med Sannas Italien i Hagestad. Delikat pralin till alla finsmakare.

Göteborg

Baddare / arrak

Smak av arrak, som Ostindiefararen som hade Göteborg som sitt hemhamn, var lastad med bland siden och te. Inspirationen till denna pralin har jag hämtat från Baddaren. Så krispig botten med smörgåsrån från Göteborgs Kex och fluffig marshmallow med arraksmaken, lite choklad och hasselnötter – då har vi min tolkning av Baddare – pralinen Göteborg.

Tomelilla

Svartvinbär & marsipan

Tomelilla på estniska betyder mörklila. Så denna lila svartvinbärspralin blev ju självklart Tomelilla.

Helsingborg

Lakrits

Helsingborgs Lakritsfabrik har levererat lakrits som jag använt i denna svarta godbit. Saltlakritskola & len mjölkchokladganache i en mörk skal. Oemotståndlig för lakritsälskare.

Nyckelpiga

Jordgubb

Barnsligt enkel med jordgubbs marshmallow är söta nyckelpigan.

Casablanca

Apelsin & kryddig pepparkaksbotten

Romantiska Casablanca med solmogna apelsiner och kryddor från Marocco. Kontraster mellan det söta och kryddiga, mellan mörk choklad och söt apelsinkola som sedan avslutas med krispig pepparkaksbotten. Perfekt pralin vid jul och en av mina favoriter.

Apotekarns

Lime-lemon cheesecake

Apotekarns logo med en citron har lagt grunden till denna smaskiga pralin. Sedan har jag lagt till även lime för att öka spänningen och digestivebotten för crunch.

Virrestad

Kanelbulle

Pralinen #Virrestad -snurrig kanelbulle pralin. Efter första tuggan blir man lika virrig av smakexplositionen i munnen, som efter en prisvärd fynd på Gyllebo IF loppis i Virrestad.
….och vad tror ni ä, blev man virrig efter har smuttad vätskan från Virrestad bränneri i gamla tider?😜
Har du redan smakad Virrestad?

Old Tallinn

Kokos marshmallow & likör Vana Tallinn

Lite exotisk, lite från det gamla (örtlikör smaken från medeltiden), lite spännande (smakkkombo) och mycket härlig choklad, det är så man upplever Old Tallinn – nästan internationell.
Mörk 72% skal med Cluizel Sverige, fluffig kokosmarshmallow med Ponthier, karamellchokladganache som är spetsad med estnisk örtbaserad likör Vana Tallinn och sist krisplager med karamelliserad kokos.

Buhres havtorn

Havtorn

Pralinen #Buhres med smak av havtorn-mariekex och utseende som eldig rökugn i @buhrespakivik eller fantastisk solnedgång i #kivikshamn

Brösarps Gästgifveri

Crème brûlée / kokos

Soft och lugn men samtidigt överraskande krispig, precis som vistelse i anrika Brösarps Gästgifveri. Visst, du kan även beställa riktiga Crème brûlée till efterrätt, men denna lilla guldglimt är inspirerad just den populära efterrätten hos Brösarps Gästgifveri.

Maglehem

Mynta

#Maglehem  – härligt grönt naturreservat och på sommaren upplevs Maglehem som en väldigt grön by, precis som pralinen💚
Det har även funnits örtträdgård som Ulrika hade i Maglehem en gång i tiden, självklart med mynta  som en del av det.
…dessutom börjar Maglehem med M – precis som Mynta

Komstad

Rabarber/lakrits

Pralinen med übergo kombo: rabarber och lakrits. Skorna som alltid sålts i #Komstad, skosulan är svart som lakrits.
Men ännu mer känd är Komstad sten som är svart…..och resten är enkelt, dem flesta har rabarber i sin trädgård (ja, i Komstad också).

Kronovalls slott

valnötter, konjak

Ädelt glittrig, med tre kungliga nyanser -guld, bronz & koppar som återspeglar smakerna i pralinen. Bryntsmörkola varvas med chokladganache, krispiga valnötter och en uns konjak, till äran av ägaren Erik.
Det svarta på ytan är mörka skuggor av hemligheter från förr som slottet gömmer i sig.

Gladsax

Rom, cashewnötter

Alla vägar bär till Rom/Gladsax/(Chokladlavinen). Vägen genom Gladsax är krokig som en cashewnöt. Underbar pralin gjort med vuxna smaker och mörk-mjölkchoklad.

Östra Tommarp

Bryntsmörkola, raps- & solrosfrö

Vem gillar inte bryntsmörkola och sedan krispig lager med lokala raps- och solrosfrön? Färgen representerar mynttillverkning (och bryntsmörkola) i gamla Tumathorp (storhetstid 1100-1304). Ta en bit pralinen Östra Tommarp, blunda, låt chokladen smälta i munnen och dröm dig tillbaka i ÖT storhetstid.

NyÅrs pralin

choklad, fyrverkeri (poppande socker)

Här står choklad, textur  och firande i fokus. Ta en bit, låt den smälta i munnen och upplev fyrverkerier. I nedersta krisplager hittar du även lite cornflakes, kardemumma, kanel, krossad karamell och ja, fyrverkerier i form av poppande socker. Ska njutas långsamt med ett glas bubbel.

PUB pralin

Irish coffee

En av dem populäraste drinkar i Lusses PUB i Gröstorp är Irish Coffee – mörk choklad, kaffe, farinsocker & whiskey.

Skåne Tranås

tranbär, byruntsmörkola

Skåne Tranås har ju självklart tranbär i sin pralin. Använde liten bustvist och använde brynsmörkola med tranbär, istället för lingon. Färgen blev självklart röd med liten mörkguld rand, som pluss på kanten för chokladfabriken i byn;)

Franziska

Marsipan & likör

Denna pralin har jag skapat till min farmors ära, som jobbade i Estniska chokladfabriken redan före andra världskriget. Jag har berättat om henne innan. I sovjettiden jobbade hon i den Estniska godisfabriken KALEV, i marsipan avdelningen. Så marsipan har självklart plats i den underbara pralinen, som är enkla men sofistikerad. Liten bit söta marsipan i gudomligt god mörkmjökchoklad ganache med en uns estnisk likör ”Vana Tallinn”. Choklad-sprit-marsipan – perfekt kombo om ni frågar mig.

Påskkycklingar

Kokos

Mörk skal, kokosmarshmallow, mjölkchokladganache med mängder av kokos och mjölkchokladbotten. Små busiga ätbara fåglar;)