Du visar för närvarande Pralinkollektion ”Estland 105”

Pralinkollektion ”Estland 105”

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Nyheter
Estland 105

Estland firar 105 år den 24 februari i år. Räkningen började när republiken Estland år 1918 utropade sin självständighet.

Efter den tyska ockupationen under första världskriget där tyska trupper trängde in i landet och Sovjetryssland hotade med ockupation, skrevs ett fredsavtal och 1920 erkände Sovjetryssland formellt republiken Estland.

För att fira Estlands självständighetsdag har Chokladlavinen laborerat i chokladfabriken och tagit fram en läcker pralinkollektion med Estniska förtecken.

FÖRSTA PRALINEN I KOLLEKTIONEN ÄR KAMA.

Kama

Estländare var/är uppfinningsrika. Det var en nödvändighet för att överleva. I gamla tider när det var fattigt samlade man rester av allt möjligt och blandade ihop för att sedan baka bröd, koka gröt m.m. Blandningen fick namnet KAMA och klassiskt innehåller det sädesslag som vete, råg, korn och ärtor som rostades och maldes. Kama kan kallas för skrädmjöl på svenska men det är inte riktigt samma sak eftersom skrädmjöl består av rostad havre (och kom till Sverige med finländarna – men det är en helt annan historia till en annan gång). 

I min barndom blandade vi kefir (fil, yoghurt), socker och kama till en svalkande och mättande dryck på sommaren.

På 1970-talet drabbades världen bl.a. av en omfattande kakaokris och på estniskt överlevarvis började estniska konfektyrfabriken Kalev (där även min farmor Erna Franziska jobbade) tillverka kamachoklad. Kama tillsattes i chokladen (eller kakaosmöret) för att sänka tillverkningskostnaderna när råvaran kakao var så dyr och svår att få tag på. KAMA-choklad blev omåttligt populärt och finns faktiskt i sortimentet än i dag.


Idag upplever vi kriser igen; kriget i Ukraina, höga el- och bensinpriser, räntorna är på stadig uppgång och man håller nästan andan (och plånboken). Hög tid för den estniska uppfinningsrikedomen även i Gladsax – jag har skapat en pralin med just KAMA. 

Pralinen är gjuten i vit choklad och fyllningen har smak av min barndoms KAMA-dryck. Jag valde mörk choklad i botten för att bryta av/dämpa sötman lite grand och har givetvis smyckat godingen med blåklint – Estlands nationalblomma.

ANDRA PRALINEN I KOLLEKTIONEN ÄR GAMLA TALLINN

Vana Tallinn

Estlands huvudstad Tallinn är Europas bäst bevarade medeltida stad. Tallin räknades till en av de mer betydande Hansastäderna (Hansa=handelsstad där varor köps/säljs/byts). Massor av köpmän passerade staden både innan, under och efter medeltiden med handelsvaror och inte minst inspiration som slog rot hos estländarna – som än i dag är ett uppfinningsrikt och kreativt folk. 

Estland är ett litet land med endast 1.3 miljoner invånare. Som del av ett såpass litet land, håller man ihop vilket det gör det enklare att bevara traditioner och viktig information genom generationer. Ett smärre underverk som bevarats är det hemliga receptet på den rombaserade örtlikören Vana Tallinn (Gamla Tallinn). Så vad kan väl vara mer passande än att basera en läcker pralin på den här estniska likören? Sagt och gjort, jag skred till (pralintillverknings)verket och resultatet blev en pralin med smak av Vana Tallinnlikör balanserad med en mjuk, exotisk kokossmak. Pralinens färgsättning är inspirerad av en mörk Tallinnatt i fågelperspektiv. För likt svalan – den estniska nationalfågeln, svävar man när man smakar den här pralinen.

TREDJE PRALINEN I KOLLEKTIONEN ÄR ESTLAND

Eesti

Den estniska flaggans färger är blå (himmel), svart (jord) och vit (frihet). Och för att fira Estland valde jag att skapa en pralin som både på utsidan och insidan har färger som symboliserar himmel, jord och frihet = Estlands flagga och nationens styrka. 

På utsidan är färgerna lite suddiga och blandade, precis som Estlands historia ser ut – omkringkastad och lite tufsig av tidens tand. På insidan är allt i sin ordning, för likt en stolt estländare är det självklara lager av styrka. 

I form av pralinspråk symboliseras det här av ett lager svartvinbärsmarmelad – i nästan alla estniska trädgårdar växer svartvinbärsbuskar med mörkblå, vitaminrika bär (himmel). Mild vaniljganache balanserar det hela (frihet) och sist men inte minst det som allt vilar på; botten (jord) – en spännande blandning med rågbröd som bas (i Estland kallas det ofta för “svart bröd” – jättegott och nyttigt för både kropp och själ). Jag har naturligtvis tillverkat en läcker blandning så det passar alldeles utmärkt som pralinbotten.

Det här avrundar Chokladlavinens hyllning till Estland 2023 – landet som firar 105 år av självständighet. Estland är landet som la grunden till mitt chokladintresse – nu forsätter mitt chokladäventyr i Sverige i den lilla chokladfabriken i Gladsax på Österlen. 

Palju Õnne Eesti!